Híreink
Beszámoló. ♦ 2013-02-06 ♦
BESZÁMOLÓ
A DIÓSGYŐRI TERMÉSZETBARÁT SPORT KLUB 2012. ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL.

Tisztelt Sporttársnők, Sporttársak!
Kedves Vendégeink!

Mindenki előtt ismeretes, hogy 2012. november 29-én tisztújító közgyűlést tartottunk, és a megválasztott új Elnökség nevében megköszönjük a bizalmat, igyekszünk ennek a bizalomnak megfelelni.
A DTSK új tisztségviselői:
Elnök: Kerekesné Szücs Katalin
Titkár: Sütő Menyhért
Gazdasági vezető: Dsupin Ida
Technikai vezető: Csendes Gyula
Az ellenőrző bizottság elnöke: Tóth Lajosné
Az ellenőrző bizottság tagjai: Jakab Lászlóné
Rimányi Jenőné.
Az Etikai és Stratégiai Bizottság elnöke: Dr. Szarka Gyula.
A garadnai kulcsosház kezelője: Gáspár Erzsébet.

Ígérhetem a magam és az Elnökség nevében, a munkánkat úgy fogjuk végezni, hogy az mindenkor a tagságunk javát szolgálja.

A 2012. évben végzett tevékenységünkben igyekeztünk azt a programot végrehajtani, amit az előző évi beszámolóban megfogalmaztunk, és a túrakönyvünkben meghatároztunk.

Az elmúlt évben 144 meghirdetett gyalogos túrát és 4 alkalommal autóbuszos túrát szerveztünk, melyhez 258 egyéni túra kapcsolódott.

Összesen: 403 túra került levezetésre 2012. évben.
14 esetben szerveztünk szombati sétautat,170 fő részvételével.
A meghirdetett túrákon összesen: 3360 fő vett részt, az egyéni túrákat pedig 666 fő teljesítette.
Elmaradt túránk nem volt, túravezető cserére 18 esetben került sor.

Egyesületünkben 19 vizsgázott túravezető tevékenykedik, és az Elnökség felkérése alapján 10 fő vezet még túrát.
Örömmel fogadtuk az új túravezetőinket, akik az év folyamán sikeres vizsgát tettek, név szerint: Bencze István, Csendes Gyula, Hatos Istvánné, Hronyecz József, Progner László és Tuskó Miklós. Valamennyiüknek gratulálunk és kívánunk nekik sok szép élményekben gazdag túrát.

Egynapos autóbuszos túrákat szerveztünk azért, hogy ezáltal is könnyítsük a tagságunkra háruló anyagi nehézségeket.
2012. május 12-én felkerestük a Szlovák Nemzeti Parkot, megcsodáltuk a gazdag cseppkődíszítéséről híres jászói barlangot, Jászón a premontrei kolostort, és sétáltunk a romantikus Áj falucskában. Hazafelé megtekintettük Bódvalenkén a naív festők által díszített házakat, valamint a famennyezetes református templomot.
Ezen a túrán 49 fő vett részt, élvezettel hallgattuk Cseh Tivadar túravezető előadását.
2012. június 23-án 48 fővel kerestük fel Polgáron az Archeo Parkot, ahol honfoglalás-kori települések szerkezetével ismerkedtünk.
Innen a Hortobágyra utaztunk, és itt az alföldi emberek életterét bemutató kiállításokat tekintettük meg. Hazafelé áthajóztunk a Tisza ártéri szigetére, ahol a helyi túravezető a sétaút tanösvény értékeit mutatta be.

2012. október 6-án a magas Mátra nevezetességeit kerestük fel, 48 fővel. Galyatetőn a hajdan volt SZOT üdülőt, Piszkéstetőn Magyarország legnevezetesebb csillagvizsgálóját tekintettük meg. Hazafelé Parádfürdőn a Kocsimúzeumot csodáltuk meg, és kellemes pihenőt tartottunk a Szépasszony völgyében.
2012. augusztusra több napos autóbuszos túrát terveztünk Horvátországba, a méltán világhírű Plitvicei tavakat kerestük fel. Sajnos a költségek miatt mindössze 26 fő láthatta a nevezetességeket.
Népszerűek a hagyományos túráink. 2012. január 1-én az évnyitó túrán közel 50 fő vett részt. Húsvéti locsolkodást Garadnán tartottunk 21 fővel. Családias összejövetel május 1-én 52 fővel, ahol Csetényi Gábor biztosította a zenés majálist. A pünkösdi túra alkalmából a déli Bükk természeti nevezetességeit kerestük fel, melynek egyik látványos része volt a Felső-szoros. Ezen a túrán 46 sporttársunk vett részt.
A Garadnára szervezett negyedéves névnapokat összesen: 134 fő kereste fel, ahol köszöntötték a névnapjukat ünneplőket.

Továbbra is népszerűek a Bükk- hegységtől távolabbra eső célpontok, így a Zemplén, a Mátra, a Pilis-, a Budai-hegység, mely összesen 21 esetben volt, és ezen 337 fő vett részt. Sajnos az utazási nehézségek miatt többen kénytelenek ezekről a túrákról lemondani.

Évek óta segítjük a BAZ. Megyei Természetjáró Szövetség munkáját, szervezőként és résztvevőként is. Március 15-én a Népek Tavasza teljesítménytúra egyik ellenőrzőpontjaként Garadnán, ahol ellátást is biztosítunk a túrán résztvevőknek. Ezen 37 sporttársunk vett részt.

Április 22-én 41 fővel vettünk részt a „Nagy-Milic”-i nemzetközi Barátságtúrán. Túravezetőkkel segítettük a Mikulástúra sikeres lebonyolítását.

A BAZ. Megyei Természetjáró Szövetség 120 éves évfordulója alkalmából megrendezésre került a 120 év 120 km jubileumi túrasorozat, melyen Egyesületünktől 242 fő vett részt, a legnépesebb csapatot alkotva.
A résztvevők közül 6 fő arany fokozatot ért el:
Balkányi Ferenc, Csendes Gyula, Fodor Gyula, Huczman Mihályné, Kerekesné Szücs Katalin és Kis Györgyné.
5 fő ezüst fokozatot ért el:
dr. Bay Lászlóné, Tuskó Miklós, Szűcs József, Virányi Judit, Papp Gábor.
4 fő bronz fokozatot ért el: Lukács Andrásné, Pölöskei Éva, Varga Jánosné, Zsadányi József.

Köszönjük azoknak a tagjainknak, akik részt vettek és eredményeket értek el ezeken a turista rendezvényeken.
Köszönjük továbbá azoknak a sporttársainknak, akik részt vettek és segítettek a XXVIII. alkalommal megrendezésre kerülő Bükk-50-25-15 km-es teljesítménytúra sikeres megrendezésében. Bár a mostoha időjárás kicsit kedvét szegte a versenyzőknek, így az
50 km-es távon: 60 fő,
25 km-es távon: 33 fő,
15 km-es távon: 37 fő,
összesen: csak 130 fő vett részt. 48 szervező segítette a zavartalan versenyzést.

A természetjárás sportos jellegét a minősítés alapján mért és dokumentált sportrendszer biztosítja. 2012-ben 6 sporttársunk ért el minősítést.
Bronz és ezüstjelvényes minősítést szerzett: Huczman Mihályné és Kis Györgyné.
Ezüstjelvényes minősítést ért el: Hatos Istvánné és Kondrát István.
Aranyjelvényes minősítést ért el: Csendes Gyula.

Érdemes természetjáró lett Bencze István sporttársunk, aki teljesítette az Országos Kéktúrát, 5015. sorszámmal jegyezték be.

Katona Andrásné sporttársnőnknek a Dél-dunántúli Kéktúra teljesítését 785. számon jegyezték be, és az Alföldi Kéktúra teljesítését 381. számon ismerték el.
Csendes Gyula sporttársunk teljesítette a Bükk 900-as csúcsai, valamint a Bükk barlangjai jelvényszerző túrát.
Valamennyiüknek gratulálunk és további eredményes túrázást kívánunk.

Többen igyekeznek megszerezni a magasabb minősítést, ezek között Kovács Béla, aki 40 évvel ezelőtt, 1973. január 14-én vezette élete első túráját. Akinek szívből gratulálunk, és további sikeres túravezetést kívánunk.

Kedves Sporttársak!

A kiemelkedő munkát végző természetjárókat igyekszünk magasabb természetjáró kitüntetésre felterjeszteni. Ennek eredményeként Zsadányi József sporttárs Borsod-Abaúj-Zemplén megye Természetjárásért Emlékplakett kitüntetésben részesült.

Sütő Menyhért sporttárs a Magyar Természetjáró Szövetség „Természetjárás fejlesztéséért” Bronz fokozatú, Váradi Zsófia sporttársnő, a „Természetjárás fejlesztéséért” Ezüst fokozatú kitüntetést kapta.
Köszönjük eddig végzett munkájukat, továbbra is számítunk kiemelkedő tevékenységükre.

Turista tevékenység részét képezi a természetvédelem. 46 esetben került sor természetvédelmi szolgálatra, melyek vezetői vizsgázott természetvédelmi őrök.

2012-ben 5 alkalommal szerveztünk munkatúrát, melyen 27 fő, 807 munkaórát teljesített. A munkatúrák során a garadnai pihenőhelyünk karbantartása, a terület tisztítása történt. A legtöbb munkaórát Gáspár Erzsébet teljesítette, amiért az Elnökség a tagság nevében köszönetét fejezi ki.

Tisztelt Közgyűlés!

A tagságunk létszáma a következőképpen alakult:

Dolgozó: 19 fő
Diák: 6 fő
Pártoló tag: 40 fő
Nyugdíjas: 144 fő
Örökös tag: 3 fő
Összesen: 212 fő

Köszönettel nyújtjuk át az elismerő oklevelet azoknak, akik 10, 15, 20, 25, 35 és 40 éve hűséges tagjai Egyesületünknek.

10 éve tag:
Halász Gábor
Halász Gáborné
Katona Lászlóné
Kisszely Papp Ferencné
Palásthy Pál
Páll Gyuláné
Papp Gábor
Papp Gábor II.
Pogány Sándorné
Schneider Istvánné
15 éve tag:
Horváth Ilona
Janits László
Janits Lászlóné
Kaszper József
Porkoláb Lászlóné
Dr. Szarka Gyuláné
20 éve tag: Osgyáni Zoltánné
25 éve tag: Belley József, Gáspár Erzsébet
35 éve tag: Hornyák Balázs
40 éve tag: Kovács Béla
Ebben az évben fogadjuk örökös taggá Szabó István sporttársunkat.
Kívánunk valamennyiüknek hosszú boldog életet és eredményes egyesületi tevékenységet.

Sajnos az ember élete véges, ha eltávozik valaki közülünk, a búcsúzás mindig fájó és űrt hagy maga után.
A tavalyi évben 95 éves korában hagyott itt bennünket idős Kovács Béla bácsi. Kérem emlékezzünk rá egy néma főhajtással!
Köszönöm szépen.

Tisztelt Jelenlévők!

Egyesületünk működését a tagság befizetéséből, a túrakönyvek, nevezési díjak, tagsági hozzájárulások, valamint pályázatokból nyert összegekből fedezzük. Ehhez hozzájárul még a SZJA 1 %-os felajánlás, illetve a garadnai kulcsosházunk bevétele.

Ennek megfelelően a gazdasági tervünkben szereplő bevételek a következőképpen alakultak:

NCA pályázaton teljesült 250.000,-Ft.
Tagdíjbevételre terveztünk 230.000,-Ft-ot, teljesült: 298.200,-Ft.
A Bükk teljesítménytúra nevezési díjára terveztünk: 80.000,-Ft-ot, teljesült: 72.100,-Ft.
Garadnai kulcsosház bevételére terveztünk: 200.000,-Ft-ot, teljesült 221.000,-Ft.
Túrakönyv bevételre terveztünk: 60.000,-Ft-ot, teljesült: 55.000,-Ft.
Banki kamatra terveztünk: 101.000,-Ft-ot, teljesült: 101.000,-Ft.
SZJA 1 %-ra terveztünk: 78.000,-Ft-ot, teljesült: 66.000,-Ft.
Egyéb bevételre nem terveztünk, de teljesült: 50.000,-Ft.
Így összesen: 750.000,-Ft tervezett költségnél, 1.165.000,-Ft teljesült.
Kiadásainkat 750.000,-Ft-ra terveztük, ténylegesen ez 1.314.000,-Ft volt. Így a realizált bevétel és a tényleges kiadás között 149.000,-Ft különbség mutatkozik.
Tavalyi nyitó egyenlegünk 1.952.000,-Ft, záró egyenlegünk 1.803.000,-Ft. Banki egyenlegünk 173.000,-Ft, kamatozó kincstárjegyben lekötve 1.600.000,-Ft. Így a teljes pénzkészlet 1.804.000,-Ft.
2013-ra tervezett bevételeink: 950.000,-Ft, működési költségre kiadásaink: 750.000,-Ft. Mintegy 200.000,-Ft többletbevételt tervezünk.
Befejezésül:
Köszönetet mondok mindazoknak, akik adójuk 1 %-ával támogatták egyesületünket, reméljük, hogy a jövőben is számíthatunk támogatásukra.

Köszönetet mondok azoknak, akik munkájukkal, adományaikkal támogatták egyesületünket. Akik baráti együttműködéssel hozzájárultak a természetjárás és a természetbarát mozgalom erősödéséhez.
Kérem a Sporttársainkat, hogy hasznos tanácsaikkal és aktív együttműködéseikkel a jövőben is segítsék munkánkat, szervezetünk erősödése érdekében.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Miskolc, 2013. február 02.

Kerekesné Szücs Katalin elnök

A közgyűlésről készült fotók megtekinthetőek a Képgaléria "Közgyűlés 2013" albumban, melyeket Balkányi Ferenc, Bohus Károly és Sasvári Gyula készített.

Garadnai hétvége ♦ 2013-01-21 ♦
A programfüzet szerint 2013. január 19-én, szombaton szalonnasütéssel egybekötött összejövetelt tartottunk Garadnán.

Házigazdáink: Gáspár Erzsébet finom teával, kávéval, forralt borral, Méder Zoltánné Erika pedig isteni töltött lángossal fogadott bennünket. El is fogyott mind egy szálig.

Az időjárás kedvezett számunkra,ugyan nem sütött a nap, de remek fagyos idő volt a szalonnasütéshez. Jól esett a tűz mellett csurgatni és melegedni.

Közben előkerültek a hátizsákokból a kinálni-valók.

A jó hangulatú garadnai hétvégét nótázással fejeztük be.

A garadnai hétvégéről készült fotók megtekinthetőek a Képgaléria "Garadnai hétvége 2013" albumban.

Balkányi Ferenc

< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | >

Főoldal ... Hírek ... Ajánló ... Kép Galéria ... Elérhetőségeink ... Információ