Híreink
MTSZ közleménye. ♦ 2020-05-10 ♦
Tájékoztatás a természetjáró rendezvények szervezéséről
A Magyar Természetjáró Szövetség közleménye

Tagszervezeteink részére az alábbi tájékoztatást adtuk a természetjáró rendezvények szervezésével kapcsolatban. A körlevél tartalmát változtatás nélkül közöljük az alábbiakban.

Tisztelt Tagszervezeteink!
Számos szervezet megkeresésére reagálva adjuk közre az alábbiakat.

Hivatkozva a Magyar Közlönyben közzétett 46/2020. (III. 16.), 71/2020. (III. 27.), 168/2020. (IV. 30.) valamint 170/2020. (IV. 30.) számú Kormányrendeletekben foglaltakra a szervezett természetjáró rendezvényekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

A kormányrendeletek értelmében a Magyar Természetjáró Szövetség kereteiben szervezett tanfolyamok, továbbképzések és vizsgák továbbra is felfüggesztés alatt maradnak.

A jogalkotó rendelkezik a Magyarország egész területén
• zárt körülmények között, nézők nélkül megtartandó sportrendezvényekről valamint a
• sportegyesület, amatőr sport, szabadidős sport és tömegsport célú edzések
megtartásáról 2020.05.04-től.

A szervezett természetjárás nem tartozik a jogszabályban említett sportrendezvény és edzés fogalomkörébe.
Természetesen mondhatjuk azt, hogy a túrázás sport (sportrendezvény), de jelen esetben megfogalmazott jogi szövegkörnyezet szerint nem életszerű, nem kivitelezhető zárt körülmények között a szabadban túrázni.
A jogszabályok együttes figyelembevétele alapján a nem közös háztartásban élők részére edzésnek nevezett csoportos természetjárás sem szervezhető.
A vidéki szabályozások enyhültek, ugyanakkor az előbbiekben történt értelmezések alapján a gyülekezési korlátozás miatt nem kivitelezhető a szervezett természetjárás csoportos formája.

Továbbra sem lehet szervezett-, munka-, teljesítmény-, emlék-, és csoportos (létszámtól függetlenül) túrákat, versenyeket, kupafordulókat, táborokat és ezen fogalmak bármely szinonimáival megegyező szabadidős tevékenységet szervezni.

Budapesten és Pest megyében a vészhelyzet miatt elrendelt korlátozások továbbra is érvényben vannak. Kérjük az itt élő érintetteket, hogy kizárólag csak szabadidős gyaloglás céljából hagyják el otthonukat! Lehetőleg egyénileg vagy a háztartásukban együtt élőkkel, a szükséges távolság és a higiéniai előírások betartásával.

A fentieken kívül továbbra is figyeljék az időszakosan (elsősorban hétvégén) életbelépő, helyi szintű (önkormányzati) szigorításokat az egyes települések oldalain!

Mindezekkel egyidejűleg javasoljuk, hogy a félrevezető híradások elkerülése érdekében tájékozódjanak a Magyarország Kormánya által kezelt koronavírus.gov.hu honlapon, valamint a Magyar Közlönyben megjelent információk alapján.

Túrázni természetesen lehet, sőt felelősséggel végezve ajánlott!

Türelmet és jó egészséget kívánunk mindnyájuknak!

MTSZ Országos Központ♦♦♦ Vissza a hírekhez ♦♦♦